Köpvillkor

Detta avtal gäller från och med 2021-04-01 


§1. Allmänt

Dessa köpvillkor ("Avtalet" nedan) är anpassade för försäljning på Internet (distanshandel), via telefon eller e-post samt direkt på plats hos oss.
MK Marin & Industri AB, tidigare Mattias Kjellberg Marin & Teknik AB,
(Organisationsnummer: 556712-2998) är den säljande parten. 
Den köpande parten benämns som "Kunden" i detta avtal. Villkoren i Avtalet är anpassade för försäljning till privatpersoner som fyllt 18 år och till näringsidkare med hemvist i Sverige och vid försäljning av varor ("produkter" nedan).

Hos oss kan du som kund enkelt göra en beställning på mkmarin.se/webbshop ("Webbplatsen" nedan) samt via telefon eller e-post.

Bestämmelserna i detta avtal är ej tillämpliga för avtal om köp som ingåtts före den 13:e juni 2014. För att öka tydligheten finns en datummärkning i sidhuvudet. Om villkoren i Avtalet har ändrats anges även ett slutdatum.
Om slutdatum anges gäller Avtalet till och med kl. 00:00 det datum som Avtalet upphört att gälla. Du som kund får möjlighet att acceptera dessa villkor i samband med din beställning.

Villkor eller delar därav i detta Avtal som avviker från tvingande lagstiftning är utan verkan i den mån avvikelsen inte är till förmån för kunden. Denna bestämmelse gäller endast om kunden är privat-person och att köpet avser privat konsumtion.


§2. Beställning

Hos MK Marin & Industri AB beställer du produkter enkelt och bekvämt. Vi erbjuder säkra betalningsalternativ och trygga leveranser.

Lägsta beställningssumma är för närvarande 100 kronor.

MK Marin & Industri AB tar emot din beställning när du klickar på knappen "Slutför köp" i kassan. Genom att klicka på knappen "Slutför köp" accepterar du som kund även betalningsansvar för din beställning. När MK Marin & Industri AB har mottagit din beställning via webbutik får du e-postmeddelandet "Orderbekräftelse" till den e-postadress som du angav när du beställde.
MK Marin & Industri AB erbjuder även kunder att göra beställning på telefon: 031-789 02 06,
eller via e-post till: info@mkmarin.se. Vi ger också dig som kund möjligheten att göra en snabb beställning genom vår gästkassa utan att behöva logga in på mkmarin.se/webbshop.

När du betalar för din beställning eller när en när faktura skapas så sluts detta Avtal.
Mer information om betalningsalternativ samt tillhörande villkor framgår av §5. Betalning, nedan.
Om det skulle vara omöjligt för oss på MK Marin & Industri AB att leverera hela eller delar av din beställning kommer vi kontakta dig omgående. Skulle detta inträffa kommer vi att erbjuda dig en ny lösning förutsatt att det är möjligt, alternativt makulera ordern.
När du accepterar vårt förslag på ny lösning sluts detta Avtal.

Om du skulle beställa en eller flera produkter med leveransstatus "Pris på förfrågan" kommer
MK Marin & Industri AB skicka en offert till dig. 
Om du accepterar offerten utan ändringar sluts detta Avtal.
Om du önskar ändra offertens innehåll eller specifikation sluts detta Avtal om
MK Marin & Industri AB accepterar dina förslag på ändringar (ny beställning).


§3. Priser och avgifter

Priser anges i svenska kronor (SEK) och kan antingen redovisas inklusive eller exklusive mervärdesskatt (moms) genom att besökaren klickar på knappen för momsvisning.
Moms för momspliktiga produkter debiteras med 25%.

Alla priser som anges i webshopen gäller endast för lagerförda varor och aktuellt saldo, med reservation för saldofel. I tider av väldigt varierande priser kan det tillkomma extra kostnad(pristillägg) på beställning av produkt med antal överskjutande vårt lagersaldo(eller vid saldofel). För alla Orbitrades produkter gäller priset oavsett antal då vi justerar priset hela tiden mot prislista.
Avgifter för frakt kan tillkomma vid varje beställning, se §7. Leverans i Avtalet för mer information.

Avgift för outhämtad försändelse
Om du som kund inte skulle hämta ut din distanslagda beställning på det sätt som avtalats debiterar vi en avgift om 395 kronor inklusive moms. Avgiften är nödvändig för att vi ska kunna täcka frakt- och hanteringskostnader som då uppkommer. Notera att om du inte tar emot eller hämtar ut en försändelse räknas det inte som att du har meddelat att du ångrat ditt köp.
För mer information se §8. Ångerrätt och återköp nedan.

Erbjudanden
Erbjudanden och kampanjer som marknadsförs på webbplatsen gäller så långt lagret räcker om inga andra villkor redovisas i anslutning till erbjudandet.


§4. Produkter och sortiment

Alla produkter som erbjuds på webbplatsen är anpassade för bruk på den svenska marknaden. Eventuella tekniska specifikationer, särskilda krav på tillbehörsutrustning samt information om begränsningar och plomberingar framgår på respektive produktsida i den mån det är skäligt eller följer av lag.

När det gäller begagnade produkter är de alltid utlagda till försäljning på webbplatsen med reservation för slutförsäljning och ev. saldofel. Bilder kan hända i vissa förekommande fall inte vara på exakt den specifika produkten (vid t.ex. antalprodukter som skruvar eller vissa givare) men alltid representera likvärdig vara.
Vi försöker i allra möjligaste mån att ha bilden överensstämmande med aktuell produkt.


§5. Betalning

MK Marin & Industri AB använder Svea Checkout (Svea Ekonomi AB, organisationsnummer 556489-2924) som mellanhand för hantering av betalningar från privatpersoner.
Du kan i Svea checkout välja betalning med Faktura, Delbetalning, Kortbetalning, Swish samt Svea direktbetalning via din bank.
Villkor och information om Sveas tjänster hittar du här eller om länken inte fungerar på svea.com

Fakturabetalning

1. ALLMÄNT
Vid betalning via faktura samarbetar Butiken med Svea Ekonomi AB (publ). För att handla mot faktura måste du ange ditt personnummer eller organisationsnummer. Förutsättning för att få handla mot faktura är bland annat att du är registrerad i folkbokföringsregistret i Sverige och är över 18 år. Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Samtliga fakturor är av Butiken överlåtna till Svea Ekonomi AB (publ). Sedvanlig kreditprövning sker efter att personuppgifterna lämnats i kassan, i vissa fall innebär detta att en kreditupplysning tas. En kopia på kreditupplysningen kommer i så fall skickas hem till dig. 

2. BETALNINGSTID
Betalningstiden är alltid minst 14 dagar från fakturadatum. För mer information om betalningsvillkor, se Butikens villkor. 

3. ANSVAR, TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTER 
Vid försenad betalning utgår avtalad samt lagstadgad påminnelseavgift. Dröjsmålsränta utgår med 2 % per månad. Vid utebliven betalning överlämnas fakturan till inkasso.

-Få alltid hem varan innan du betalar.
-Betalningstid - alltid 14 dagar.
-Du behöver inte lämna ut kortuppgifter.
-Ladda ner dina fakturor från svea.com
-Möjlighet till delbetalning.

Delbetalning

1. ALLMÄNT 
Genom Butikens samarbete med Svea Ekonomi AB (publ) kan du teckna ett kontokreditavtal och därmed kunna delbetala ditt köp. Kredittiden väljer du genom att kryssa i det kampanjalternativ som passar dig bäst. Köpet kan alltid betalas i sin helhet närsomhelst, innan förfallodag. Sedvanlig kreditprövning sker efter att personuppgifterna lämnats i kassan, i vissa fall innebär detta att en kreditupplysning tas. En kopia på kreditupplysningen kommer i så fall skickas hem till dig. Har du några frågor så kan du ringa 08 – 514 931 13 för närmare information. Exempel på effektiv ränta vid köp om 10 000 kr, löptid 12 månader, 0 % ränta, uppläggningsavgift 195 kr, admin.avgift 29 kr: 10,68 %.

Kortbetalning
Med Svea kortbetalning kan du betala med VISA eller Mastercard, kortet debiteras i samband med order.
Svea hanterar kortuppgifterna och är auktoriserad med PCI DSS certifiering för att garantera att kundens kortuppgifter överförs och lagras säkert i krypterad form.

Direktbetalning (Bank)
Med Svea direktbetalning kan du betala direkt från ditt bankkonto. Svea överför och skyddar dina uppgifter på ett säkert sätt i krypterad form i kommunikationen med banken.
Vid direktbetalning måste du som kund kunna logga in och identifiera dig på din bank.
När du genomfört inloggningen och godkänt köpet hos din bank är betalningen klar.


§6. Fullgörande

MK Marin & Industri AB påbörjar fullgörande av detta avtal när du betalt för din beställning eller när en faktura har skapats. MK Marin & Industri AB har fullgjort sin del av detta avtal när du fått fullständig leverans av beställda produkter i din besittning. Du som kund har fullgjort din del av detta avtal när du erlagt fullgod betalning och mottagit leverans av beställda produkter på det sätt som avtalats.


§7. Leverans

Produkter levereras direkt till den adress du uppgivit vid beställning, alternativt via ombud i samarbete med våra logistikpartners.
MK Marin & Industri AB skickar beställningar under helgfria vardagar.

Fraktkostnad privatperson:

Den sammanlagda fraktkostnaden för en beställning framgår i kassan. Fraktkostnaden är variabel beroende på var godset skall skickas, dess vikt och storlek.
Nedan anges frånpriser för frakt.

Fraktkostnad för paket över 2 kilo med PostNord Mypack eller lämpligt alternativ är från 150 kr inklusive moms.

Längd på godset max 1,5 m. Längd + omkrets = 3 m. För kolli längre än 1,2 m tillkommer en avgift. Maxvikt 20 kg/kolli. Fraktdragande vikt beräknas med 280 kg/m3.

Vid gods mindre än 2 kg och inom PostNords villkor för tjänsten använder vi varubrev från 50 kr inklusive moms.
Vid skrymmande gods kontaktar vi kunden. 

Fraktkostnad företag:

Fraktkostnad för Företagspaket är från 175 kr exkl. moms. Vi använder oss av PostNord Parcel, DHL eller lämpligast leverantör för aktuellt företagspaket vid leverans av försändelser till företagskunder.

Leveranstid:

Om de leveranstider som anges nedan inte är tillämpliga för ett köp och om en leveranstid inte särskilt avtalats utanför detta avtal förbinder sig MK Marin & Industri AB att fullgöra leverans utan onödigt dröjsmål, dock senast inom 30 dagar från avtalets ingående. I det fall kunden ska betala i förskott förbehåller sig MK Marin & Industri AB rätten att invänta betalning innan leverans påbörjas.

Leveranstider anges nedan. Om beställningen omfattar produkter som är slut i lager kan leveranstiden bli längre än normalt. I det fallet levereras beställningen först när samtliga produkter finns i lager.

Paket i samarbete med PostNord eller alternativ leverantör till privatkunder (Standardfrakt) levereras inom 1-3 helgfria vardagar räknat från dagen då beställningen skickats från MK Marin & Industri AB:s lager. Du blir aviserad när du kan hämta ut paketet hos ditt ombud.
Om du valt SMS-avisering blir du aviserad när försändelsen kan hämtas ut hos ombudet.
Paket skall hämtas ut inom 14 dagar från aviseringsdatum. Outhämtade försändelser återsänds till MK Marin & Industri AB och du som kund blir då debiterad en återhämtningsavgift om 395 kr inklusive moms. Paket är ett spårbart fraktalternativ. PostNord varubrev är inte ett spårbart fraktalternativ.

Företagspaket i samarbete med PostNord eller alternativ fraktpartner (Standardfrakt) levereras till företag inom 1-3 helgfria vardagar räknat från dagen då beställningen skickats från MK Marin & Industri AB:s lager. Företagspaket levereras till dörren, 1 leveransförsök ingår. Vid ytterligare leveransförsök kan avgifter tillkomma, kontakta därför alltid PostNord eller alternativ fraktpartner om du inte kan ta emot försändelsen på utsatt tid. Företagspaket som inte kunnat avlämnas återsänds till MK Marin & Industri AB och du som kund blir då debiterad en återhämtningsavgift om 315 kr exklusive moms. Företagspaket är ett spårbart fraktalternativ.

Leverans längs lantbrevbärarlinjer och i öbebyggelse
Om din leveransadress är längs lantbrevbärarlinjer samt öbebyggelse utan normal broförbindelse kan leveranstiden komma att utökas med 2-7 helgfria vardagar.

Leveransförsening
Vid leveransförsening som överstiger 25 arbetsdagar dagar kan du som kund häva detta avtal utan kostnad. Om kunden ingått detta avtal i egenskap av privatperson har kunden dock alltid rätt att häva avtalet utan kostnad om leveransförseningen av är väsentlig betydelse eller om MK Marin & Industri AB inte kan tillgodose en leveranstid som är avgörande för att kunden skall ingå avtalet och kunden har meddelat detta innan avtalets ingående. I det fall köpet avsett en produkt som skall anpassas, tillverkas eller särskilt anskaffas för eller efter kundens önskemål och MK Marin & Industri AB inte kan återta produkten utan väsentlig förlust har kunden endast rätt att häva köpet om syftet med köpet är väsentligen förfelat genom dröjsmålet och MK Marin & Industri AB insåg eller borde ha insett detta.

Transportrisk
Risken för försändelse övergår på dig som kund när den har avlämnats till dig. Det innebär att MK Marin & Industri AB står för transportrisken tills försändelsen har nått dig.


§8. Ångerrätt och återköp

Ångerrätt
Kunder som ingår detta avtal i egenskap av privatperson har rätt att frånträda avtalet i enlighet med lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Ångerrätten är ej tillämplig för kunder som ingått detta avtal i egenskap av näringsidkare. Ångerrätten gäller i 14 dagar (ångerfristen), tiden räknas från den dag då du som kund har mottagit leverans. Ångerrätten ger kunden rätt att undersöka varorna och återsända dem i det fall kunden ångrar sitt köp. När kunden ångrat sitt köp har denne rätt att återfå vad denne har betalt under förutsättning att kunden inte har använt produkterna i en större omfattning än vad som krävs för att kunna undersöka dem. Vid nyttjande av ångerrätten ska kunden meddela MK Marin & Industri AB och sedan returnera samtliga produkter som beställningen omfattar till MK Marin & Industri AB utan onödigt dröjsmål, dock senast inom 14 dagar. Vid retur skall kunden själv bekosta returfrakten.

När kunden lämnat meddelande om att denne nyttjar sin ångerrätt kommer MK Marin & Industri AB genomföra återbetalning utan onödigt dröjsmål, dock senast inom 14 dagar, förutsatt att MK Marin & Industri AB mottagit de produkter kunden återsänt och haft möjlighet att kontrollera dess skick. Återbetalning sker med samma betalningsmedel som kunden använt i den mån det är tekniskt möjligt. Eventuella värdeminskningsavdrag samt avdrag för frakt om kunden valt annat alternativ än standardfrakt kan komma att göras på återbetalningen. I det fall beställning har gjorts mot faktura som ännu inte betalats kommer fakturan att makuleras. Skulle du som kund återlämna färre produkter än vad beställningen omfattar återbetalas endast varuvärdet för de produkter som du återlämnar.

Värdeminskningsavdrag vid nyttjade av ångerrätt
Om kunden har hanterat produkterna mer än vad som är nödvändigt för att undersöka dessa och hanteringen orsakat att produkterna minskat i värde. Som exempel kan produkternas värde minska genom slitage. I dessa fall är kunden ersättningsskyldig mot MK Marin & Industri AB för skälig värdeminskning. En marknadsmässig bedömning av den faktiska värdeminskningen görs av MK Marin & Industri AB i varje enskilt fall. Nedan angivna avdragsnivåer utgör endast exempel på de beräkningsgrunder som tillämpas vid uträkningen av värdeminskningen. MK Marin & Industri AB:s bedömning görs alltid utifrån ett helhetsperspektiv.

Nivå 1. - Om produkten uppvisar en mindre förslitning eller försämring, såsom en mindre repa: 30 % i värdeminskningsavdrag.

Nivå 2. -Om produkten uppvisar en märkbar förslitning eller försämring, såsom tydlig repa eller skada: 60 % i värdeminskningsavdrag.

Nivå 3. -Om produkten uppvisar skador på produkten som påverkar produktens funktion: 80 % i värdeminskningsavdrag.

Nivå 4. -Om produkten uppvisar kraftiga skador på produkten och/eller kraftig förslitning eller försämring av produkten: 100 % i värdeminskningsavdrag.

Nivå 5. -Om produkten är i ett sådant skick att den bedöms vara osäljbar eller att en reparation inte är ekonomiskt försvarbar: 100 % i värdeminskningsavdrag.

Skador på produktemballaget
I det fall produktemballaget saknas eller uppvisar sådana skador att det inte kan återanvändas på ny produkt: 50 % i värdeminskningsavdrag.

Vissa produkter är undantagna från ångerrätten med stöd i lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler:

-Produkter som tillverkats eller ändrats särskilt på kundens begäran eller som på annat sätt fått en särskild prägel.

Förfarande vid ångerrätt
Använd kontaktuppgifterna nedan för att meddela MK Marin & Industri AB om att du önskar ångra köpet. Följande formulär kan också användas som mall för meddelade om ångerrätt. Klicka här för att komma till formulär på Konsumentverkets webbplats.

Kontaktinformation:
MK Marin & Industri AB
Önnereds Bryggväg 95
421 57 V. Frölunda
E-post: info@mkmarin.se

Retur av produkter
Se §10. Returer nedan för information om returförfarande vid retur av produkter.


§9. Reklamation och garanti

Reklamationsrätt
Kund som köpt en produkt i egenskap av privatperson har rätt att reklamera produkten om den är felaktig enligt konsumentköplagen (1990:932) jämte konsumenttjänstlagen (1985:716). Reklamationsrätten täcker ursprungsfel och gäller i 3 år från det att kunden fått produkten i sin besittning. Reklamationsrätten täcker även fel som uppstått under transport av produkten till kunden. (se Reklamation av transportskada nedan). En produkt som avviker från vad som har avtalats mellan kunden och MK Marin & Industri AB eller på annat sätt uppvisar fel kan också anses som felaktig. Fel som uppstått på grund av skada som kunden har orsakat räknas inte som ursprungsfel.

Om kunden reklamerar en felaktig produkt efter 6 månader från det att kunden fått produkten i sin besittning har kunden även ansvaret för att påvisa att felet i produkten var ursprungligt.
MK Marin & Industri AB rekommenderar därför alltid att undersöka produkter när de levereras och påtala eventuella fel så snart som det upptäckts. Vid reklamation av felaktig produkt har du som kund i första hand rätt att få felet avhjälpt, alternativt en felfri produkt.
I vissa fall har du även rätt att häva avtalet och återfå vad du betalt. Vid godkänd reklamation skall kunden hållas skadelös för eventuella kostnader som uppstår på grund av reklamationen.
Som exempel skall kostnader för att returnera en felaktig produkt ersättas av
MK Marin & Industri AB.

Notera att du som kund i största möjliga mån skall minimera eventuella kostnader som uppstår i det fall en produkt visar sig vara felaktig. Vid reklamation skall vardera parten utan onödigt dröjsmål återlämna vad denne tagit emot, i det fall MK Marin & Industri AB skall företa omleverans har kunden rätt att behålla den felaktiga produkten i sin besittning tills det att denne mottagit leverans av felfri produkt.

Kontaktuppgifter vid reklamationsärenden
E-post: info@mkmarin.se.

Reklamationsvillkor för Näringsidkare
Om en produkt avviker från vad som har avtalats mellan kund och MK Marin & Industri AB eller på annat sätt uppvisar fel som MK Marin & Industri AB ansvarar för har kunden rätt att få pengarna tillbaka vid godkänd reklamation enligt dessa villkor. Rätt att reklamera fel gäller bara om felet är ursprungligt, MK Marin & Industri AB:s ansvar är begränsat till värdet på den felaktiga produkten. 
Fel i produkt skall meddelas inom 8 dagar från leverans genom att kontakta MK Marin & Industri AB via e-post på info@mkmarin.se.

Särskilda villkor för näringsidkare:
-Eventuell skada eller annan kostnad som orsakats av felaktig produkt ersätts ej av MK Marin & Industri AB.
-Kunden skall påvisa att felet är ursprungligt.
-Eventuell montering av produkten får ej ha skett efter det att felet uppmärksammats.
-Produkten får ej ha använts eller på annat sätt brukats av kunden efter det att felet uppmärksammats.
-Förslitning är inte att anse som fel.

Särskilda garantivillkor gällande begagnade produkter
MK Marin & Industri AB har 6 mån funktionsgaranti på begagnade varor. Vi rengör delarna i största möjliga utsträckning men det åligger kunden att tillse att delen är ren invändigt- och utvändigt före montering. MK Marin & Industri AB tar inte ansvar för följdskador som kan uppstå vid eventuellt fel på den levererade varan eller vid ej fackmannamässig montering. Ej heller för arbete som utförs eller utförts runt, eller på grund av, den levererade varan. Det ligger på kunds ansvar att tillse att monteringen blir korrekt och fackmannamässigt utförd och att vid eventuella fel på varan kontakta oss innan montering eller då eventuellt fel uppstått samt sända tillbaka varan till oss för kontroll och bedömning. Kund står för returfrakt tills det är klarlagt om felet uppkommit vid montering eller handhavandefel eller om felet kunnat finnas på varan redan vid leverans från oss. Visar det sig att vi levererat felaktig vara utgår återbetalning för varan, i det fall vi inte har någon likvärdig ersättningsvara, och för fraktkostnaden. Har vi en likvärdig vara så skickar vi den i stället. Vi ersätter inte merarbete, endast returfrakt vid godkänd reklamation.

Retur vid reklamation eller garantiärende
För att returnera felaktiga produkter eller material, vänligen se §10. Returer.
 

§10. Returer

Vid retur av produkter eller material till MK Marin & Industri AB skall produkterna emballeras på sådant sätt att de är skyddade vid transport. MK Marin & Industri AB rekommenderar därför att du alltid förpackar produkter på samma sätt och med samma emballage som när produkterna levererades till dig. I det fall du förpackat eller emballerat produkter på undermåligt sätt och produkten tar skada under transporten till MK Marin & Industri AB bär du som kund också ansvaret för skadan.

Vid återsändande av produkter till MK Marin & Industri AB är du ansvarig för att produkterna når MK Marin & Industri AB i oskadat skick. MK Marin & Industri AB rekommenderar därför att kunden använder spårbar försändelse vid retur.

Returadress:
MK Marin & Industri AB
Önnereds Bryggväg 95
421 57 V. Frölunda
Sverige

Återbetalningar
MK Marin & Industri AB återbetalar avtalade pengar utan onödigt dröjsmål vid nyttjande av ångerrätten eller om återbetalning har beslutats i ett reklamations- eller returärende


§11. Förbehåll

Återtagandeförbehåll
Samtliga produkter är behäftade med återtagandeförbehåll tills det att kunden fullgjort sina skyldigheter som följer av detta avtal. Det innebär att äganderätten övergår på kunden i samband med att kunden fullgör sina skyldigheter som följer av avtalet. Kunden har därmed ej rätt att konsumera, nyttja, sälja eller på annat sätt vidta åtgärd innan äganderätten övergått på kunden som förhindrar att produkterna kan återtas av MK Marin & Industri AB.

Hävningsförbehåll
MK Marin & Industri AB förbehåller sig rätten att häva avtalet i det fall kunden handlat i ond tro på grund av felaktigheter som kunden känt till eller borde ha insett, såsom felaktig bild, felaktiga uppgifter om pris eller kvantitet på webbplatsen eller annat överenskommet. I det fall hävningsförbehållet görs gällande har kunden inte rätt till skadestånd eller annan kompensation från MK Marin & Industri AB.

Ändringsförbehåll
MK Marin & Industri AB förbehåller sig rätten att utan avisering ändra innehållet på webbplatsen, vilket inkluderar, men inte är begränsat till, utbud, priser, bilder, information och kampanjer. Sådan ändring påverkar dock ej redan ingångna avtal mellan MK Marin & Industri AB och kund.

Ansvarsförbehåll
MK Marin & Industri AB skall anses befriad från alla förpliktelser enligt detta avtal om ansvar annars skulle ha uppstått på grund av händelse som ligger utanför detta avtal,
MK Marin & Industri AB:s verksamhet eller vad som annars följer av tvingande lag.


§12. Ansvarsbefrielse

Force Majeure
I händelse av myndighets åtgärd eller underlåtenhet, ny lagstiftning, arbetsrättslig konflikt, krig eller krigsfara, större störning av allmän ordning, sabotage, extrema väderförhållanden, brand, explosion, naturkatastrof, olyckshändelse eller annan omständighet utanför MK Marin & Industri AB:s kontroll och som MK Marin & Industri AB inte skäligen kunnat övervinna eller förutse skall MK Marin & Industri AB ha rätt att frånträda sina skyldigheter i detta Avtal. Vid sådan händelse skall MK Marin & Industri AB ej stå skadeståndsskyldig vid skada som kunden haft.

Externa länkar
MK Marin & Industri AB ansvarar ej för eventuella skador och problem med kundens mjuk- eller hårdvara som uppstår på grund av att kunden nyttjat externa länkar som är publicerade på mkmarin.se/webbshop.

Reservation för prisfluktuationer eller andra handelshinder
Vid prisfluktuationer eller andra handelshinder, såsom brist på nödvändig komponent, där MK Marin & Industri AB inte skäligen kan hållas vid sina förpliktelser enligt detta avtal har MK Marin & Industri AB rätt att häva avtalet. Vid sådan händelse har kunden inte rätt till skadestånd eller annan kompensation från MK Marin & Industri AB.

Reservation för skatte- och avgiftsförändringar
Vid väsentliga skatte- eller avgiftsförändringar, som är av stor betydelse för förutsättningarna för detta avtal, har MK Marin & Industri AB rätt att häva avtalet. Vid sådan händelse har kunden inte rätt till skadestånd eller annan kompensation från MK Marin & Industri AB.

Reservation för leveransförsening utanför MK Marin & Teknik AB:s kontroll
Uppstår det en leveransförsening som beror på händelse utanför MK Marin & Industri AB:s kontroll, skall inte MK Marin & Industri AB anses ansvarig för skada som beror på sådan leveransförsening. 
Vid sådan händelse har kunden inte rätt till skadestånd eller annan kompensation från 
MK Marin & Industri AB såvida inte annat särskilt avtalats mellan 
MK Marin & Industri AB och kunden eller bestämmelse som följer av tvingande lag.


§13. Personuppgifter och sekretess

Uppgifter såsom personuppgifter eller annan uppgift eller del av handling som kunden lämnar till 
MK Marin & Industri AB kommer att lagras och behandlas i digitalt format. MK Marin & Industri AB ansvarar för att uppgifterna lagras och behandlas i enighet med personuppgiftslagen. Kundens uppgifter kommer att användas av MK Marin & Industri AB för att möjliggöra och säkerställa fullgörande av Avtalet.

Personuppgiftsansvarig:
MK Marin & Industri AB (Org. 556712-2998)
Önnereds Bryggväg 95
421 57 V. Frölunda

Kunduppgifter som lagras:
-Namn
-Adress
-E-postadress
-Telefonnummer
-Personnummer
-Organisationsnummer
-Köphistorik hos MK Marin & Industri AB

Uppgifterna kan även komma att lämnas ut till tredje part, och nyttjas i de syften som anges nedan:
-Avtalspartner inom betalningstjänster i syfte att säkerställa fullgörande av avtalet.
-Avtalspartner inom logistik (transportör) i syfte att säkerställa fullgörande av avtalet.

Registerutdrag:
Om du som kund ingått detta avtal i egenskap av privatperson har du rätt att en gång per år kostnadsfritt begära ut ett registerutdrag. Ett registerutdrag anger vilken information som finns sparad om dig. Du begär detta genom att skicka en undertecknad begäran till ovanstående postadress. Om de uppgifter vi har om dig är felaktiga, ofullständiga eller missvisande, korrigerar vi omgående dessa.

Avregistering av kunduppgifter:
Du som kund kan vid skriftlig och undertecknad begäran få dina kunduppgifter hos MK Marin & Industri AB raderade, med förbehåll för sådana uppgifter som krävs för att MK Marin & Industri AB skall kunna upprätthålla god redovisnings- och bokföringssed.


§14. Övrigt

Polisanmälan
MK Marin & Industri AB polisanmäler rutinmässigt alla bedrägerier, bedrägeriförsök samt misskynnesbeställningar.

Diskrepans mellan olika publikationer
Om det föreligger skillnader mellan olika publikationer, skall de uppgifter som har publicerats senast anses ha företräde. Detta gäller dock ej uppgifter som är uppenbart felaktiga eller missvisande vid en jämförelse mellan de olika publikationerna.

Immaterialrätt, logotyper och varumärken
Allt material som publiceras på webbplatsen, inklusive programvara, logotyper, ljudfiler, varumärken samt text & bild är immaterialrättsligt skyddat. Skyddet innebär att materialet inte får användas utan rättighetsinnehavarens tillåtelse, materialet får inte heller kopieras eller på annat sätt överföras till tredje part utan MK Marin & Industri AB:s uttryckliga tillstånd. Eventuella överträdelser beivras.

Informationens syfte
All information på webbplatsen, oavsett format, publiceras uteslutande i informativt syfte för att besökare skall kunna använda sig av webbplatsen. MK Marin & Industri AB ansvarar således ej för de följder eller skador som kan uppstå om denna information används i något annat syfte än det ovan angivna.

Cookies
Cookies, "kakor", är små filer som sparas ner på besökarens dator när denne besöker en hemsida. På webbplatsen används följande typer av cookiefiler: 

Session cookies: "Sessionskakor" sparas bara temporärt på besökarens dator för att denna ska kunna använda hemsidan problemfritt. När besökaren stänger ner sin webbläsare raderas också sparade session cookies.

Persistent cookies: "Permanenta kakor" sparas på besökarens dator och är bestående. Persistent cookies används bland annat för att identifiera en återkommande besökare och ibland även som underlag till statistikprogram.

Opt-in: På webbplatsen har du som besökare alltid rätten att så fort som du besöker vår hemsida välja om du vill att cookies ska kunna sparas ner på din dator. Väljer du att inte tacka ja till detta, kommer inga permanenta kakor att lagras på din dator, men detta kan leda till att vår hemsida inte fungerar optimalt när du besöker den.

Tvist
Vid eventuell tvist skall talan väckas vid Göteborgs tingsrätt om kunden är näringsidkare eller annan juridisk person. Om kunden är privatperson och ingått detta avtal för privat konsumtion skall tvist prövas vid den domstol som följer av tvingande lagstiftning. I det fall ett ärende prövas i Allmänna reklamationsnämnden kommer MK Marin & Industri AB följa nämndens beslut.